Psi na zadatku – HRT-ov serijal za cijelu obitelj

psi na zadatku 03
Podijelite objavu
HRT nas je odlučio počastiti novim dokumentarni serijalom o – psima! Prva epizoda na rasporedu je već u ponedjeljak, 22. travnja u 20:44 sata, na HRT1.

Hrvatska radiotelevizija pripremila je pravu poslasticu za ljubitelje pasa. Naime, u ponedjeljak 22. travnja u 20:44 sati na Prvom program, HRT1,  počinju s emitiranjem serijala Psi na zadatku. Riječ je o serijalu u četiri epizode, u kojem ćemo se na drukčiji način upoznati s radnim psima. Doznat ćemo čiji su oni ljubimci te koje poslove i kako obavljaju.

Scenarij i režiju potpisuje Petar Vukičević, montažerka je Marta Bregeš, direktor fotografije Neven Muretić, producenti su Petar Milić i Dina Uglešić, dok je urednica Maja Fišter.

O serijalu za koji HRT kaže da ćemo „na zabavan način dobiti uvid u pseći život“ odlučili smo nešto više doznati upravo od urednice HRT-ovog Programskog odjela Djeca i mladi Maje Fišter. Psi na zadatku stižu…

Psi na zadatku – serijal u pseću čast

Čini mi se to kao velik iskorak, do sada nismo kod nas imali priliku vidjeli takav doku-serijal. Otkud ideja za dokumentarac o psima?

– Iza serijala stoji Hommage produkcija i scenarist i redatelj Petar Vukičević koji su se s tim prijedlogom projekta javili na prošlogodišnji poziv HRT-a, a koji je išao za time da investira u sadržaj previđen za takozvano obiteljsko gledanje.

Hommage produkcija u najavi serijala Psi na zadatku kaže: „Hommage psima, ali ne samo njima“. Napravili ste serijal u pseću čast. Donosite nam priče o radnim psima, ali i njihovim ljudima, iz nekog drugog kuta. Kojeg?

– Drugi je taj da priču pričaju psi. Dobili su svoj glas, odnosno glumci su im posudili glas i to je ta jedna scenaristička dosjetka, koja ovaj serijal čini drukčijim od drugih.

Snimanje poput igre

Kako su odabrani glavni glumci?

– Iza odabira stoji autorski tim. Za neke su pse čuli iz medija, neke su znali preko poznanstava, a za neke je trebalo istraživanje. Iako se radi o psima, casting je bio kao za ljude.

Koliko je zahtjevno snimati pse, nemirni su, živi, znatiželjni…?

– Svi psi koji su snimljeni zapravo su uživali u snimanju koje je za njih bilo pripremljeno poput igre, tako da je možda teže bilo vlasnicima, nego našim glavnim glumcima.

Što nas čeka u prvoj epizodi?

– Prva epizoda donosi priču o Bubici, i njezinoj vlasnici Ivani. Bubica je pas koji profesionalno traži tartufe i s Ivanom je u ozbiljnom poslu. Bubica je i obiteljska miljenica koja uživa poseban status kao kućni ljubimac.

U drugoj upoznajemo Gretu, treća donosi priču o kujici glumici Farhi i u četvrtoj upoznajemo Bonga, potražnog psa HGSS-a.

Životinje nas uče dobroti i razumijevanju

Redateljica ste i scenaristica nekoliko dokumentaraca, među njima ste radili i dokumentarce o životinjama, „Udomi me“ i „Divlja ZOOna“. Volite životinje? Što Vama one znače, kako utječu na Vas? I što su Vas naučile?

– Oduvijek sam okružena životinjama, kod nas su u kući uvijek bili psi, a odnedavno su neki članovi obitelji otkrili i mačke 😀). Kao djeca donosili smo iz prirode doma ježeve, puževe, imali smo zeca, zamorce, djed nam je iz laboratorija čak donio i neke miševe…

Životinje nas uče dobroti i razumijevanju, čine nas boljim ljudima i vjerujem da blagotvorno utječu na mentalno i fizičko zdravlje.

Poznato je da ste ljubiteljica pasa. Imate li psa?

– Trenutno imam Ria, to je mali mješanac u tipu Yorkija. To je prvi mali pas u našoj obitelji (prije smo imali boksere i buldoga) i zapravo mi je otkriće, jer je prekrasne naravi. Jako je cool, voli druge pse i ljude tako da se s njim može ići bilo gdje. Odrastao je u društvu većih pasa, tako da sigurno misli da je isti kao i oni.

Njegov jedini minus je zapravo proždrljivost. Lako se proda za bilo što jestivo. I da, gaji neko neprijateljstvo prema vranama u parku – laje na njih sa sigurne udaljenosti.

Foto: HRT

Najnovije

Naši partneri