Prijatelji životinja: Posjetite sklonište i nađite najboljeg prijatelja!

prijatelji životinja du - 01
Podijelite objavu
Iz Udruge mole sve da ne kupuju životinje, već da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje i, uz dogovor cijele obitelji, pronađu najboljeg prijatelja.

U povodu nedavne vijesti da je Dubrovnik napokon dobio registrirano sklonište za napuštene životinje, Prijatelji životinja pitali su poznate Dubrovčane što poručuju građanima povodom božićno-novogodišnjih blagdana. Prijatelji životinja podsjećaju da su mnoge napuštene životinje stradale u Dubrovniku u proteklih 20 godina zbog neprovođenja zakonskih obaveza. Upravo zato pozitivno je odjeknula vijest da je Dubrovnik osnovao sklonište koje udovoljava svim propisanim uvjetima.

Popularni dubrovački glumac i uspješan redatelj glazbenih predstava Robert Bošković još je 2005. godine sudjelovao u akcijama Prijatelja životinja za udomljavanje i pomoć napuštenim i ranjenim životinjama. Nakon toga, pobrao je simpatije javnosti pozirajući s činčilom Pepom kao zaštitno lice kampanje za zabranu uzgoja životinja za krzno koja je stupila na snagu 2017. godine. Prije dvije godine sudjelovao je u kampanji za zabranu držanja pasa na lancu koja je još uvijek aktualna.

Udomljavanjem jedne životinje spašavamo dvije!

– Pomagao sam ranije, a nastavit ću pomagati i dalje u cilju udomljavanja pasa iz skloništa. Pozivam ljude da se odazovu u što većem broju i da volontiraju u skloništu! Nadam se i da će moji sugrađani u što većem broju udomljavati napuštene životinje i odgovorno se brinuti o njima, kako bi Dubrovnik bio na ponos cijele Hrvatske u svojem odnosu prema psima i mačkama. I inače, a i u ovo predblagdansko vrijeme, važno je da se životinje ne kupuju kao božićni pokloni za pod bor, već da i sebi i njima uljepšamo živote udomljavanjem. Skloništa su puna pasa koji imaju jednostavnu želju – ljubav i siguran dom, a mi imamo moć da im tu želju ispunimo. Osim toga, životinje iz skloništa su kastrirane, mikročipirane, cijepljene i veterinarski zbrinute. Udomljavanjem samo jedne od njih spašavamo čak dvije životinje – onu udomljenu i onu koja dobiva njezino mjesto u skloništu, istaknuo je Bošković.

Nova godina u toplom domu

S njim se slažu članovi glazbene senzacije iz Dubrovnika, benda Silente, dodaju Prijatelji životinja:

– Svjesni smo velikog problema napuštenih životinja i baš nas zato jako veseli da je Dubrovnik dobio prvo registrirano sklonište za životinje. No sklonište bi trebalo biti samo njihov privremeni kratkotrajni dom. Kako i sami imamo divne ljubimce, koji su nam velika radost, pozivamo sve koji imaju uvjete da udome psa ili mačku. Svi koji smo ikada voljeli nekog četveronošca jako dobro znamo da oni traže malo ljubavi, a zauzvrat daju jako mnogo. Važno je i da se kastracijom i pravilnom brigom smanji broj napuštenih i odbačenih pasa i maca. Neka i oni dočekaju novu godinu u toplim domovima umjesto na ulici ili u prepunom skloništu!

Prijatelji životinja: Udomi, ne kupuj

Prijatelji životinja dodaju da vjeruju da će Dubrovnik ispuniti i svoja ostala obećanja, odnosno da će provoditi sustavnu kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka te sustavno educirati o odgovornom udomljavanju i brizi za životinje. Time može postati primjer dobre provedbe svih zakonskih odredbi i rada na smanjenju broja napuštenih životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja apeliraju na sve da povodom blagdana daruju kozmetiku koja nije testirana na životinjama i predmete koji nisu od životinjskoga krzna ili kože. Pozivaju sve i da biraju veganska jela i prehrambene proizvode, a da u duhu obzirnosti prema drugim ljudima i životinjama, ne koriste pirotehniku. Mole sve i da ne kupuju životinje, već da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje i, uz dogovor cijele obitelji, pronađu najboljeg prijatelja.

Foto: Prijatelji životinja

Najnovije

Naši partneri