Pixi – što je joga bez psa?

pixi, joga, dario 03
Podijelite objavu
Westieca Pixi prava je asistentica svom Dariju Miškoviću, direktoru Medical Yoga Centra i osobnom treneru joge. "Pixi je tu da polaznicima i meni izmami osmijeh na lice“, kaže Dario.

Dario Mišković magistar je kineziologije, direktor Medical Yoga Centra i predavač osobni trener. No, nas zanima njegova Pixi. Ona je pasica i asistentica, prava stručnjakinja kad je joga u pitanju.

Pixi je zapadnoškotska bijela terijerka, pasmina koja je poznata i kao westie. Ima 2 godine i Miškovići su je uzeli od, kako kažu, jedne divne cure iz Čakoveca. Pixi je poseban pas. Zašto? Zato što s Darijom vježba jogu i asistira mu tijekom njegovih online poduka!

Psi u svaki dom unose toplinu i pozitivnu energiju

– Pixi nije moj prvi „joga pas“. Kia, koja sada ima već 12 godina, prva je krenula sa mnom vježbati jogu 😊, naglašava Dario Mišković odmah na početku razgovora.

Mnoge asane inspirirane su životinjama, a mnogi kažu i da psi i joga idu zajedno. Slažete li se s tim?

– Slažem. Mnoge asane dobile su naziv po životinjama, bilo zbog izgleda same asane ili zbog povijesnih priča koje su se prenosile s koljena na koljeno. Joga i psi, kao i svi kućni ljubimci, jako dobro idu zajedno, jer nam uz sebe vežu naše misli usmjeravajući ih pozitivno, ne dopuštajući da nam se istovremeno negativne misli motaju po glavi. Poznato je, uostalom, da psi u svaki dom unose osjetnu dozu topline i pozitivne energije.

Pixi „dodaje boju“ vježbanju joge

Sad se svi pitamo kakva je zapravo uloga Pixi u vašim satovima joge i koji je njen doprinos podučavanju? Jer kažete – mi smo Pixi i Dario, ovo je „Online Yoga+“.

– Uloga Pixi je prvenstveno da mojim polaznicima i meni izmami osmijeh na lice i time nas dodatno opusti. Bilo da se igra oko mene ili mi „smeta“… a katkada mi je dovoljno da ju samo pogledam kako spava sa strane… U svijetu joge, gdje je sve strogo usmjereno samo i isključivo na nas, želim dodati „malo boje“, kako s Pixi, tako i s načinom podučavanja.

Zašto je dobro vježbati jogu? Koje nam dobrobiti nosi?

– Uh… Ima ih jako jako puno. Kao najvažnije, naveo bih to da joga istovremeno pozitivno utječe i na naše tijelo i na našu glavu (mozak, živčani sustav) kroz vježbanje, disanje, meditaciju i sve ostale njezine aspekte. Vježbe se izvode kontrolirano i polagano, bez trzaja i naglih pokreta, čime djelujemo na razvoj stabilnosti, snage, fleksibilnosti, pokretljivosti… A s druge strane, joga nam daje ugodan i zdrav psihički odmor u vremenu provedenom na prostirci. Uz to, pozitivno djeluje protiv stresa, loše probave, prekomjerne težine, nesanice, migrena… Ukratko, na praktički sve organe i tjelesne sustave.

Joga – koncentracija na sebe i „u sebe“

Kroz “Online Yoga+” projekt želite prikazati jogu zabavnom. Kažete da ćemo, ako jogi dodamo malo osmijeha i malo veselja, doživjeti nešto čemu se nismo nadali i što nismo ni percipirali. Na što mislite?

– Izvorno, joga je vrlo „ozbiljna i zatvorena disciplina.“ Sami smo na prostirci, uz odsustvo svih nepotrebnih misli i vanjskih osjetilnih podražaja. Ukratko, apsolutni fokus i koncentracija na sebe i „u sebe“.

Iako na mojim satovima sve ovo čini bitnu komponentu vježbanja, ipak moram računati da je mnogima, koji se kroz jogu žele „samo rekreirati“, to možda malo „previše“ ili „suviše zahtjevno“. Stoga je većina mojih satova malo više orijentirana prema nešto opuštenijem, rekao bih čak „zabavnom aspektu vježbanja“ kako bi se polaznici osjećali veseli i sretni tijekom sata, a istovremeno dobili sve brojne dobrobiti koje nam joga može dati.

Pixi i njezina iznenađenja

Možda imate savjet za naše čitatelje kako integrirati psa u vježbanje joge ili neke druge indoor aktivnosti.

– Pustite pse da „budu psi“ i ne ljutite se ako vam „smetaju“. Prihvatite ih u svoju joga praksu i uživajte s njima, jer vi ste njima sve. Ako žele provoditi vrijeme s vama, budite im zahvalni na tome i budite sretni zajedno s njima.

Imate li bilo kakve smiješne ili posebne priče koje o iskustvima s Pixi tijekom satova joge?

– Zanimljivo je da često dobije „napade“ konstantnog skakanja, igranja i „smetanja“ BAŠ kada ja krenem ozbiljno raditi jogu. Najčešće u položajima ravnoteže jer mi nije već izazovno samo po sebi 😊

Također mi „kvari koncentraciju“ svojim nenadanim pusama baš kad ležim u „najdubljem opuštanju“ (što me katkada „prepadne“). A na jednoj od slika možete vidjeti kako je skočila i sjela na mene dok sam se opuštao na kraju sata. Sjela i sjedila do kraja 😊

Foto: Online Yoga+ Dario Mišković

Najnovije

Naši partneri