Pametan pas je svaki pas – ipak neki su stvoreni da budu pametniji

Pametan pas je svaki pas - volimpse.com
Podijelite objavu
Pojedine pasmine su usavršavane, da budu dobre u obavljanju zadata. Mi volimo pseće prijatelje bez obzira na to koliko je zapravo pametan pas.

Koliko pametan pas može biti, to jest što možemo od njega očekivati – pitanje je s kojim se često susrećemo. Svaki pas je dovoljno pametan. Naučio nas je da mi o njemu vodimo brigu. Mi mu osiguravamo hranu, vodu, šetnju, igru ili veterinarsku skrb. Pametan pas je dakle manje-više svaki pas.

No, koliko su naši ljubimci doista pametni, odnosno čemu ih sve možemo naučiti? Odgovor ovisi o tome koja su naša očekivanja.

Svaki pas jako dobro može povezati naše riječi, tj. naredbu sa zadatkom koji se od njega očekuje. Jako su dobri u prepoznavanju predmeta. Pas može pronaći crvenu igračku u obliku patke u gomili sličnih predmeta ako se to od njega očekuje.

Pojedine pasmine pokazala se su pametnijima od drugih. Border collie može povezati oko 400 riječi s određenim predmetom. To je zaista fascinantno. Ova pasmina nije samo inteligentna, već pokazuje bolje rezultate od drugih tijekom dresure.

Kroz dugu povijest, pojedine pasmine su usavršavane da budu dobre u obavljanju konkretnih zadata. Od pasa se nekoć tražilo da budu dobri čuvari stada ovaca, da štite ljude od drugih životinja, da slijede trag divljači… U novije doba očekuje se da pas bude spretan u pronalaženju ljudi u ruševinama ili skrivenih predmeta.

Tijekom selekcije koja se odvijala kroz povijest našeg zajedničkog života, nastao je jako pametan pas.

No, među psima iste pasmine postoje razlike u njihovoj sposobnosti. Ponekad će pas iz neke pasmine od koje se ne očekuju vrhunski rezultati biti uspješniji tijekom dresure. Bit će pametniji od psa iz inteligentne pasmine.

Psi međutim mogu biti pronicljivi i u svom ponašanju. Istraživanja pokazuju da jako vješti psi znaju neopaženo doći do poslastice. Na pokusima su znali razaznati koja posuda će izazvati buk kad u njoj pokušaju potražiti skrivenu poslasticu. Birali su one koje neće alarmirati vlasnika i tako su neopaženo došli do svoje nagrade.

No, većina nas voli psa bez obzira na to koliko on bio pametan.

Najnovije

Naši partneri