Napušteni: umjesto na ljetovanje – na cestu

Podijelite objavu
Napušteni psi s početkom godišnjih odmora sve više pune azile, a oni se jedva nose s takvom navalom ostavljenih životinja. Trebaju pomoć!

Napušteni psi i sve puniji azili, mučene ili ubijene životinje – gotovo smo redovito svjedoci takvih vijesti. Najnoviji je primjer šokantni video u kojem maloljetnici seksualno zlostavljaju mačku?! Kako navodi Provjereno, „sve to snima odrasla osoba i svi se zajedno smiju i zabavljaju. Policija je zbog tog slučaja privela jednog maloljetnika i istraga je u tijeku, a mačka je, doznaje reporterka Provjerenog Maja Medaković, na kraju ubijena“.

Sve više kaznenih djela na štetu životinja

Budući da su kazne za mučenje i ubijanje životinja blage te da ima sve više kaznenih djela na štetu životinja, Udruga Prijatelji životinja poslala je nedavno Ministarstvu pravosuđa i uprave svoje prijedloge izmjena Kaznenog zakona.

Kažu kako su „uočili određenu neusklađenost između zakona i prakse, odnosno nedovoljno i preblago sankcioniranje raznih pojavnih oblika kaznenih djela na štetu životinja, koja su, nažalost, posljednjih godina poprimila nove i teže oblike“.

“Istraživanja potvrđuju da su ljudi koji su okrutni prema životinjama često počinitelji i teških kaznenih djela prema ljudima. Trenutačna maksimalna zatvorska kazna do godinu dana za one koji zlostavljaju ili usmrte životinju, odnosno do dvije godine ako to počine iz koristoljublja, ne sprječava nasilnike da čine užasne okrutnosti prema životinjama i ljudima. Zato tražimo veće kazne i pooštravanje Zakona”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Napušteni: životinje su osjećajna bića

A sad se vratimo azilima, njima je vrijeme godišnjih odmora u kojem većina nas uživa – najgore vrijeme. Postoje, naime, mnogi među nama koji ne žele/ne mogu uzeti svog ljubimca na ljetovanje pa ga jednostavno – napuste?! Zato se azili pojačano pune, potrebe su im sve veće, a pasa koji trebaju dom sve je više.

Kako navodi Udruga Šapa u srcu Ogulin, prema podacima iz 2018. godine više od 30.000 pasa i mačaka ostane bez doma! Ogromna brojka s kojom volonteri teško izlaze na kraj.

„Svi mi moramo postati svjesni činjenice da životinje nisu igračke, da je nabava životinje jednako odgovoran korak kao i osnivanje obitelji, jer su životinje osjećajna bića te će u nama kad ih jednom udomimo gledati roditelja i prijatelja te se uz nas vezati sponom koju jedino smrt može prekinuti“, poručuju nam Prijatelji životinja.

Napušteni Edo, Mile, Sarah, Lida, Sofija, Pavo, Rex…

Upravo zato Prijatelji životinja, među ostalim predlažu i „da se u Kazneni zakon uvede novo kazneno djelo – kazneno djelo Napuštanje životinja, koje je trenutačno odredbama Prekršajnog zakona kategorizirano kao prekršaj, a što u dosadašnjoj praksi nije dalo gotovo nikakve rezultate u smislu generalne prevencije“.

Prema podacima Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, u Hrvatskoj je registrirano 41 sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, među njima i Sklonište za medvjede Kuterevo, no tu su i razne udruge koje se bave pomaganjem životinjama. Udruga Šapa u srcu Ogulin, Azil Dumovec, Udruga S-PAS by Gloria Malin, Azil za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka”, Udruga Pobjede Osijek, Društvo za zaštitu životinja Šapa Bjelovar, Udruga Farmica Našice, Udruga Šapica Donja Bistra… samo je manji dio azila i skloništa koji trebaju našu pomoć.

Kako pomoći?

Brinuli oni o 6 pasa ili o 600, svaka im je pomoć dobrodošla. Mi smo im jedina nada za spas. Udomljavanje, privremeni smještaj, donacije u novcu ili stvarima poput hrane, deka, igračaka, povodaca i oprsnica, ručnika, lijekova, sredstava za zaštitu, volontiranje i šetanje pasa iz azila… mnogo je načina na koje im možemo olakšati ovu tešku bitku.

Stoga zaguglajte i pomognite koliko i kako možete. Napušteni i izgubljeni dlakavci bit će vam/nam zahvalni!

Fotografije redom:

Udruga S-PAS by Gloria Malin – Sarah

Društvo za zaštitu životinja Šapa Bjelovar – Mile

Udruga Šapa u srcu Ogulin

Udruga Šapica Donja Bistra – Pavo

Azil za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka” – Edo

Udruga Pobjede Osijek – Rex

Azil Dumovec – Lida

Udruga Farmica Našice – Sofija

Najnovije

Naši partneri