Bella – jedna njuška i njezine muzejske priče

bella i iva 00
Podijelite objavu
Bella je crna sedmogodišnjakinja pasmine labrador retriver. Prvi je muzejski terapijski pas u Hrvatskoj. Sa svojom Ivom Krolo radi u Gradskom muzeju Vinkovci. Psi pronađu svoje ljude, kaže Iva.

Prva od njih dvije je Bella. Crna pasica pasmine labrador retriver, prvi muzejski terapijski pas. Sedam joj je godina. Kroz proces prilagodbe na početku njihovog zajedničkog života bila je malo rezervirana. Sada je to već posve druga priča. Spava u krevetu, mazi se i ima neke samo svoje fore. Govorom svog tijela govori da joj je dobro i da zna kako je među svojom ekipom.

Druga je Iva Krolo. Socijalna radnica, a zanimanje joj je muzejska pedagoginja kustosica, voditeljica Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Vinkovci. Uz to i specijalizantica art terapije na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Kreativnih terapija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Radila je u brojnim projektima za djecu, a bogato volontersko iskustvo oblikovalo ju je i poslovno usmjerilo.

Iva kaže da, zahvaljujući Belli, radi najljepši posao na svijetu s najboljom četveronožnom kolegicom. Evo Ivine i Belline priče…

Bella u Dvorištu ideja

Bella i ja radimo u Gradskom muzeju Vinkovci. „Izaberi posao koji voliš i nećeš raditi ni dana“, upravo je tako i meni. Trudim se svaki dan osvijestiti to i biti zahvalna i uživati u našem zajedničkom životu kroz terapiju, posao i sve one male, a velike životne trenutke.

Nešto u čemu posebno uživam je Dvorište ideja, čija sam organizatorica i idejna začetnica. Dvorište ideja je manifestacija Gradskog muzeja Vinkovci osmišljena za djecu, započela 2021. kao popratna manifestacija Vinkovačkih jeseni. Svake godine trudim se u program ubaciti i kvalitetne radionice tematski vezane uz pse s ciljem odgovornog ponašanja prema životinjama i prepoznavanja važnosti pasa pomagača. Zato su nam izvoditelji aktivnosti radionica bili i Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, terapijski pas Black i njegova Tina Stojanović te trenerica pasa Alenka Medak.

Isto tako važno je za naglasiti kako je Gradski muzej Vinkovci od 18. svibnja 2021., odnosno Međunarodnog dana muzeja, otvorio svoja vrata i kućnim ljubimcima. Tako je postao pet friendly muzej. Dan smo obilježili prigodno kroz radionice Pronađi šapu i Upoznaj muzejsku njušku Bellu.  

Kad vidim Bellu kraj sebe u uredu, još se pitam sanjam li… Bella dolazi iz Hrvatske udruge za školovanje pas vodiča i mobilitet Zagreb. Upravo je njezina udruga pionir u provođenju programa za školovanje pasa vodiča i mobilitet u Hrvatskoj od 1990. godine. U sklopu udruge Bella je prošla socijalizaciju, trening, razne ispite pod vodstvom trenera Damira Vučića koji nam je i danas velika podrška. Bellin brat Blue vodič je slijepe osobe, a sestra Gita pas pomagač djetetu s teškoćama.

Psi pronađu svoje ljude pa je tako i Bella

Naša priča je započela 2020. godine, kada sam postala vanjska suradnica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Udruga je bila partner projekta Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Jednostavno, našla sam se u pravo vrijeme na pravom mjestu, ali ništa nije slučajno… Nekako, sve me ustvari vodilo Belli. Psi pronađu svoje ljude 😊

Što se tiče anegdota – Bella voli njuškati. A kada njuška cvijeće kojega imamo puno u vrtu, jako je pažljiva pa me često tako velika i crna posjeti na bika Ferdinanda, lika iz crtića. 

Imamo još jednog psa, jack russell terijerku Maru koja je vizualno i karakterno velika suprotnost od Belle. Mara je mali aktivni pas koji sve mora vidjeti, istražiti i doživjeti. Ima 9 godina i voli sve što vole mladi. Nju bi najbolje opisala riječ akcija, a Bellu riječ pomalo 😁

Kad zahladi, Marina ljubav prema Belli raste jer Mara voli sve, samo ne zimu. Pa su tako brojni prizori u kojima Mara spava uz Bellu, leži na Belli, a ne voli je. Zanimljivo ih je promatrati kako jedu. Belli npr. hrana ispada iz usta, a Mara treba razne posude koje usporavaju hranjenje. Uhvatim se kako ih gledam dok se sunčaju i zaboravim na vrijeme 😊

Osmijeh prijatelja najveća nagrada

U ranije spomenutom sam se projektu „Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“ posebno educirala za stručnog voditelja terapijskog psa. Zanimljivo je da je pas došao u moju obitelj 28. veljače 2021. godine, dan nakon mog rođendana. Nakon određenog broja sati vježbe i međusobnog upoznavanja kroz proces prilagodbe, Bella i ja smo pristupile ispitu pred Povjerenstvom. Postale smo stručni tim, a danas se dodatno educiram kroz razne edukacije i neizostavno čitanje stručne literature.

Budući da je moje puno radno vrijeme u Gradskom muzeju Vinkovci, tako je i Bella dobila još jedno radno mjesto. Gradski muzej Vinkovci je postao Bellino sigurno mjesto, zahvaljujući ravnatelju Hrvoju Vuliću koji je rekao DA terapijskom psu. Rad s Bellom otvara brojne inovativne, edukativne i terapijske prilike za rad u muzeju.

Bella je tako postala prvi muzejski terapijski pas u Hrvatskoj, a možda i dalje. Zajedno smo pravi tim i ne mogu ni zamisliti da na posao idem bez nje. Ona je moja radna kolegica i član moje obitelji.

Bella i ja smo (ništa bez Belle) održale i radionice za djecu i u potresom pogođenom području i radionice za obitelji raseljene iz Ukrajine, u suradnji s GDCK Vinkovci i CK Sisak. Ove godine smo po drugi puta dio programa radionica Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. I vjerojatno sam nešto zaboravila nabrojati 😀 Zajedno donosimo radost našim malim i velikim prijateljima! Osmijeh naših prijatelja naša je najveća nagrada.

Upoznaj muzejsku njušku

Oblici rada s terapijskim psima u Hrvatskoj podrazumijevaju različite načine njihova uključivanja u rad s djecom i odraslima. Svaki od njih ima svoje specifičnosti. Bella u Gradskom muzeju Vinkovci trenutno sudjeluje u dva oblika rada, a to su terapija sa psima i odgojno–obrazovni procesi uz terapijske pse.

U terapiji sa psima, sudjeluje u individualnoj i grupnoj art terapiji kroz projekte Djeca djeci i Art Šapa. A što se tiče Odgojno – obrazovnih  procesa uz terapijske pse, sudjeluje u Muzejskim pričama i jednoj njušci, Mjestu susreta, radionicama Upoznaj muzejsku njušku te malim vodstvima kroz Arheološki i Etnološki postav našeg muzeja.

Kroz projekte u kojima su aktivnosti art terapijske, Bella najviše radi s osobama s cerebralnom paralizom te školsku art terapiju. Kako je puno toga u što je Bella uključena, izdvojit ću Art Šapu jer je udruga Trn jedna od prvih  s kojima smo počeli surađivati.

Art šapa koja skuplja čarape po kući

Art Šapa je projekt Udruge Trn i Gradskog muzeja Vinkovci. Aktivnosti projekta su individualna art terapija potpomognuta psom i radionice s elementima art terapije, terapije pokretom i plesom i muzikoterapije. Sve su one potpomognute terapijskim psom koji je uključen pasivno i/ili aktivno. Ciljevi naših individualnih art terapija se postavljaju u suradnji s roditeljima i korisnicima art terapije prema individualnim potrebama. Uz Bellu svi oni lakše odrađuju aktivnost do kraja jer su motivirani, potiče se neverbalna i verbalna komunikacija, usmjerava se i zadržava pozornost. Također, jedna od naših budućih aktivnosti u nastavku projekta je i Kava s Bellom gdje će korisnici s Bellom ići u kafić, na sladoled… mjesto koje oni vole. Tako jačamo samopouzdanje korisnika i educiramo javnost.

Kako stignemo sve? Moje radno mjesto mi daje veliku mogućnost kreiranja terapijskih aktivnosti uz pse za zajednicu u kojoj živim. Aktivnosti u koje je uključena Bella prilagođavam njoj u smislu vremena rada i potrebnog odmora, kao i načina uključivanja u rad. Pazim da se Bella osjeća dobro i da nakon rada ima samo svoje vrijeme u kojem je baš pas. U tom vremenu Bella nema radni prsluk, njuška, trči, igra se, pliva, šeta, skuplja čarape po kući, koristi razne didaktičke igračke…

bella i iva 06

Muzejske priče i jedna njuška

Godine 2021., kada sam počela raditi u Gradskom muzeju Vinkovci, prijavila sam svoju ideju muzejske slikovnice na Poziv Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i projekt nam je prošao. Projekt Muzejske priče i jedna njuška prvi je projekt Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Vinkovci, a slikovnica prva publikacija. Slikovnica se sastoji od priča kustosa i kustosica o predmetima iz njihovih odjela, a Bella je „napisala“ uvod.

Spoj muzejskih predmeta, čitanja i psa unio je novinu u rad muzeja. Ovim projektom potiče se osobni razvoj te aktivno uključivanje učenika u kulturni i društveni život zajednice s ciljem poboljšanja kvalitete života. Muzejske priče i jedna njuška naglašavaju i važnost priče i igre za dječji razvoj, kao i odgovornog ponašanja prema životinjama.

S obzirom na govorno-jezične smetnje, učenici nerijetko doživljavaju nerazumijevanje okoline i teškoće izražavanja vlastitih želja i potreba. Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Tako djeca bolje čitaju, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kad se opuste, djeca postaju samopouzdanija.

Za vrijeme trajanje projekta održano je preko 50 radionica, a Muzejske priče i jedna njuška postale su stalni program Pedagoškog odjela. Bella je slušala djecu iz četiri osnovne škole iz Vinkovaca, a posjetila je i osnovne škole u Cerni, Andrijaševcima-Rokovcima, Babinoj Gredi, Komletincima i Iloku.

Naša „jedna njuška“ Bella i Muzejske priče čekaju i vas da krenemo u avanturu upoznavanja Gradskog muzeja Vinkovci. Vidimo se!

Bella je veliki motivator i oslonac

Svi projekti, programi i radionice u koje je Bella bila uključena nikad nisu završili, već su se uvijek na neki način nastavili. Tako zahvaljujući Belli Pedagoški odjel Muzeja ima brojne suradnje s vrtićima, školama, udrugama i domovima. Suradnja s udrugom Trn iz Vinkovaca traje već treću godinu, a nastavile smo surađivati i s brojnima učiteljicama, vrtićima kao i domom za starije.

Aktivnosti u koje je uključen pas – bila to terapija, odgojno-obrazovni procesi ili pak povremeni posjeti, uz Bellu su drugačiji jer je ona velika motivatorica i oslonac. Sastanci na kojima je i Bella daju neku novu dimenziju, stvara se ozračje veselja, ljudi se smiju pa je i taj dio uz nju lakši, a suradnje zagarantirane i traju. Brže se stvara ugodan prostor za komunikaciju, posebno kada Bella legne na leđa i maše repom pa je onda „ozbiljni“ ljudi maze sjedeći na podu i to vam je to – sastanak je uspješan!

Bella jako voli svoje pseće prijatelje i prijateljice pomagače, Olanu – psa pomagača jednog dječaka i Blacka – terapijskog psa Udruge Vukovarski leptirići. Zahvaljujući Belli, kojoj je nedostajalo igre s drugim psima, povremeno se nalazimo i dijelimo iskustva, brige i razne svakodnevne događaje. Podrška je važna, pogotovo u malim sredinama. Zajedno educiramo druge o psima pomagačima i njihovoj važnosti za živote ljudi. Hvala Bella!

A hvala i Iva, samo ćemo dodati!

Foto: privatni album Ive Krolo

Najnovije

Naši partneri